flat lay of a lavender flowers on white surface
labels, Reallife, weg met perfectie

Intuïtie, geluk, succes, wat is het voor mij?

Intuïtie, het is iets waar ik mij elke dag bewuster van word. Het is ook iets waar ik meer en meer belang aan ga hechten. Niet alleen bij mezelf, maar ook binnen onze opvoeding. Want, afgelopen week botsten wij weer op het feit dat binnen ons onderwijssysteem en eigenlijk binnen onze gehele samenleving, intuïtie net iets is wat je niet mag gebruiken / voelen. En dat, in combinatie met wat er in de buitenwereld weer allemaal aan het gebeuren is, botste op een innerlijke weerstand. Een zeer grote weerstand zelfs. 

Belangrijke vragen zoals hoe wij de toekomst van onze kinderen zien, hoe wij hen in deze harde samenleving willen grootbrengen tot sterke personen mét een eigen stem. Een stem die gehoord mag worden en een stem die gerespecteerd wordt. Want, wat ben je met je stem als je ze niet mag gebruiken? Als je er niet mee mag uitspreken wat JIJ voelt? 

Intuïtie of simpelweg ons buikgevoel is net zo’n waardevol instrument. 

Misschien daarom dat ik deze tekst al 5 keer opnieuw begonnen ben. De insteek is helemaal niet intuïtie, maar net omdat ik telkens verander van gedacht over “hoe ga ik beginnen”, werd ik er mij weer even van bewust dat ik mijn buikgevoel niet aan het volgen was. Dat ik te veel nadenk over “wat als” of “misschien beter zo”.

Waar gaat het dan wel over?

Geluk. In het boek “DENK ALS EEN MONNIK” dat ik actueel aan het lezen ben, ben ik aanbeland aan het hoofdstuk waarin er onder andere gesproken wordt over succes en geluk. Over hoe wij deze twee aparte zaken gemakkelijk laten samensmelten. Dat succes nodig is om gelukkig te zijn. Dat goed scoren op je job, vele likes en volgers op sociale media, een goedgevulde bankrekening, een mooi huis,… een garantie zijn op succes. 

In realiteit zijn succes en geluk niet met elkaar te verbinden. Je hoeft geen (uiterlijk) succes te hebben om gelukkig te zijn en vice versa. 

Zoals ze hier zeggen staat SUCCES vandaag heel erg centraal in onze samenleving.  Maar zowel in Amerika als hier in België (kan je onder andere lezen in het boek “Geluk vinden zonder het te zoeken” van gezondheidseconoom Lieven Annemans) is ons gemiddeld inkomen over de jaren heen gestegen, maar ons geluksgevoel niet. Integendeel. 

Ook ik maakte er mij schuldig aan. Aan actief zoeken naar geluk. Naar erbij willen horen. 

Door onder andere mijn coachingsessies die ik volgde, het lezen van boeken zoals “DENK ALS EEN MONNIK” en het onbewust verder nadenken over het waarom, begin ik stilletjes aan wel antwoorden te vinden. 

Antwoorden die niet altijd even fijn zijn. Maar, die mij wel vooruit helpen. 

Vroeger.

Op school had ik vriendjes. Ik was gelukkig. Maar, toch kon ik er ontzettend hard van balen dat ik niet bij die populaire groepjes behoorden. Ik voelde mij vaak wel een wat anders. Ik had ook totaal andere interesses dan mijn gemiddelde leeftijdsgenoten. Ik was haast continu bezig met mijn muziek. Ik luisterde naar folk en klassieke muziek, kleedde mij anders, uitgaan deed ik helemaal niet graag, niet meteen de typische puber! 

Op dat moment stond ik daar niet bij stil en probeerde ik mij wel naar de groep te gedragen zodat ik ook niet te hard opviel. 

Vandaag de dag impliceert dit dat ik heel erg opzoek ben naar succes. Succes op de verkeerde manier. Succes op een manier van “ik wil erbij horen”, ik verbind succes aan uiterlijke kenmerken. 

Geluk.

Toen stelde ik mezelf de vraag: wat is geluk voor mij? Best een moeilijke vraag, zeker als je weet dat ik geluk eigenlijk al heel mijn leven verkeerd interpreteer en dus koppel aan succes.

Maar, ik doe toch een poging:

Geluk betekent voor mij enerzijds innerlijke rust, dat ik mag zijn wie ik ben, gezond zijn,… Maar anderzijds ook een fijne omgeving creëren voor onze kinderen. Zodat zij alle kansen krijgen om zich te ontplooien tot het beste van hunzelf. Zonder zich geremd te moeten voelen! 

Dat ik geluk moet proberen loskoppelen van succes of van materiële zaken is één ding. Maar anderzijds blijven dromen bestaan en ga ik die hoe dan ook blijven manifesteren. Dromen die mijn actueel geluk zeker niet gaan en mogen kelderen. Maar, die op termijn alleen maar een toegevoegde waarde kunnen gaan zijn op mijn geluk, zonder dat ik streef naar groots succes! 

Als jullie nu eens gaan nadenken over geluk, wat is voor jullie dan de essentie van geluk? 

Liefs,

Dorien 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *