Hoogsensitief, Reallife, weg met perfectie

Gastblog: de visie en kijk op zelfzorg door Natasja.

Ondanks mijn haat- liefde verhouding met sociale media, heeft met name instagram, mij toch al zeer waardevolle en mooie contacten opgeleverd! Contacten die verder gaan dan een virtuele vriendschap wat mij betreft!

Wie is Natasja?!

Zo leerde ik Natasja kennen. Een hele lieve vrouw, waar ik direct een bepaalde connectie mee voelde! We zagen elkaar al 1 keer in “real life”, want jammer genoeg wonen we niet om de hoek bij elkaar!

Natasja is het soort vrouw waar ik, naast een hele fijne connectie, gewoon ook heel veel bewondering voor heb. Ze startte in 2020 haar eigen zaak “ontluikend” op! Ik vind dat zelf zo enorm straf, zeker in deze onzekere tijden, dat iemand de sprong durft wagen tot het ondernemerschap. En niet zomaar een onderneming. Een onderneming met een duidelijke visie!

Ik vroeg haar of zij een blog wou schrijven over hoe zij zelfzorg ziet, toepast en welke rol daarin ook haar onderneming speelt!

Lezen jullie mee?

Ik zie tegenwoordig zoveel ‘challenges’ of ‘routines’ verschijnen op social media, ik noem ze uit respect niet bij naam, die al té graag het woord ‘self-care’ in de mond nemen.
Die je beloven dat je je instant beter gaat voelen, je meer energie zal hebben, dat ze dé manier hebben gevonden om jezelf onvoorwaardelijk graag te zien (‘selflove’) en overeind te blijven in de overweldigende wereld van vandaag.

Ondanks het ongetwijfeld goed bedoelde ‘advies’, geven ze mij vaak een dubbel gevoel.

Het gaat misschien over goed voor jezelf zorgen, al is dat voor iedereen écht wel anders, maar toch geven ze mij vaak niet het gevoel van meer ‘selflove’, integendeel… ik voel me nog steeds moe en soms zelfs waardeloos erdoor.

Ik vraag me vaak af:

“Hoe hou ik, te midden van alle tumult rond self-care, oog voor wat echt belangrijk is voor mezelf, voor mijn leven, de mensen en de wereld rondom me?”

En jij misschien ook wel?

Voor mij, persoonlijk, is ‘self-care’ een ‘on-going process’, elke dag aftoetsen met mezelf “wat wil ik nu vandaag, hoe wil ik me voelen, hoe kan ik goed voor mezelf zorgen?”.

Jawel, af gaan op dat diepere gevoel, in je buik. Al is dat makkelijker gezegd als gedaan, dat weet ik maar al te goed.

‘Zelfzorg’ kan dus vandaag het ene zijn, maar morgen plots iets helemaal iets anders.

Ik deel op mijn sociale media ( Ontluikend) óók graag info die mij helpt in de zoektocht naar meer balans en ‘self-care’ in mijn leven.  Maar ik probeer ook wel eerlijk en transparent te zijn: Mijn ‘kennis’ of ervaring kan iets in jou triggeren, je moet het wel nog zelf doen, zelf voelen.

Ik knalde al tot tweemaal toe op de ‘burn-out muur’ en heb ontdekt dat het, althans voor mij, essentieel is om terug connectie te maken met mezelf, mijn lichaam en ziel.

Op mijn pad hebben yoga, meditatie en een gezond voedingspatroon me heel goed geholpen. Ook de natuurlijke oorsprong van producten die ik draag of op mijn lijf smeer bleken me een beter gevoel te geven, fysiek, maar ook mentaal.

Dus ook de keuze van de producten in mijn webshop (www.ontluikend.be), alsook de stoffen die ik gebruik voor mijn yoga-collectie, alles is hierop afgestemd.

Maar dat neemt niet weg dat ik het ook niet altijd weet of mezelf probeer te sussen met ‘easy buttons’ zoals een namiddagje binge-watchen (momenteel hevige fan van The Crown) of een dutje doen of iets kopen waarvan ik instant gelukkig van word.

Ik denk dat ‘self-care’ in de eerste plaats wil betekenen: zorgen voor jezelf, voor jou. 

Niet voor anderen, maar voor jou. Wat is voor jou belangrijk?

Wat wil jij? Hoe wil jij jou voelen? Als alles kan en mag? Zonder limieten?

En dan afstemmen met je realiteit en dingen veranderen als dat nodig is.
Don’t like it? Change it! Ok with it? Then ‘let it go’.

Maar ga terug in verbinding met jezelf! Ik denk dat dat de basis is.

Liefs,

Natasja en Dorien

1 thought on “Gastblog: de visie en kijk op zelfzorg door Natasja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.