kinderen, Reallife

Zwerfvuil

Zwerfvuil.

Een jaar geleden zag Warre op een wandeling een mama samen met haar dochter zwerfvuil rapen. Hij was meteen zo enthousiast, hij wilde dit ook! Zo gezegd, zo gedaan. We informeerde bij onze stadsdiensten en een paar dagen later hadden we al het materiaal ter beschikking. We kregen per kind en per volwassene een “grijptang” en een rol zwerf-vuilzakken.

Vanaf dat moment gingen/ gaan wij regelmatig met onze kinderen op pad om het vuil in de omliggende straten en parkjes om te ruimen.

Onze kinderen waren nog nooit zo enthousiast (meestal toch :-D) om te gaan wandelen!

Bewustwording.

We waren eigenlijk heel blij dat onze kinderen zelf het initiatief namen tot deze vraag. Als gezin zijnde zijn we al langer bezig met bewust ons afval te sorteren, te recycleren en wat wij niet meer nodig hebben, brengen we naar de lokale tweedehandswinkel van het CAW. Consuminderen en bewust ontspullen is echt een nieuwe levenswijze geworden van ons gezin.

Al moet ik toegeven dat onze kinderen en ontspullen niet altijd evengoed samengaan. Wat natuurlijk niet helemaal abnormaal is 😉 .Zeker nu met al die speelgoedreclame op tv en reclame boekjes. De woorden “IK WIL DAT OOOOOOK!” worden hier dan ook dagelijks geroepen! Maar, we proberen hen echt wel bij te brengen dat ze niet alles altijd kunnen krijgen wat ze willen.

Op regelmatige tijdstippen nemen we dan allemaal onze tang, afvalzakken en fluo hesje en zijn we voor een tijdje weg. Net zoals we voor zo’n pakjes periode of voor verjaardagen vol leuke cadeautjes even door hun speelgoed gaan. Dan kiezen ze zelf wat ze willen wegschenken voor andere kindjes die het niet altijd even gemakkelijk hebben!

Ongeloof.

Wat wij het afgelopen jaar al tegengekomen zijn van vuil, het is soms, nee quasi altijd ongelooflijk. Gaande van bierblikjes (echt, alleen hier al zakken vol van!), mensen die hun (rest)afval tussen de boompjes proppen, tot kapotte fietsonderdelen en ja, zelfs zakjes drugs. En dit is nog maar een kleine greep uit het “assortiment” afval van het afgelopen jaar!

Greep uit de realiteit.

Zo doen wij dagelijks onze kinderen te voet naar school. Laatst kwamen we bij het station, zag mijn man een kerel een leeg koffiebekertje weggooien en hij sprak deze jongeman aan. Nog net niet dood gebliksemd en een pasklaar antwoord klaar, nam deze jongen zijn beker na veel morren weer op. Tijdens het terug naar huis wandelen, zagen we dat deze jongeman alsnog zijn koffiebekertje op de grond had gegooid.. Jammer! Wat een voorbeeld voor onze jonge kinderen denk ik dan. Enfin …

Nog zo’n dagelijks fenomeen zijn de dichtgebonden zakjes huisvuil bij de stads vuilbakken…

Milieu.

Wij vinden het ontzettend belangrijk om ons steentje bij te dragen aan het milieu. En dit ook zo mee te geven in onze opvoeding. Klimaatveranderingen, het is niet meer weg te denken uit het dagdagelijkse nieuws. Wat het milieu betreft, daar kan er toch echt wel een serieus beentje bijgezet worden!

Want ja, afgelopen zondag deden we alweer een “zwerfvuil-actie” en nog geen 24u na onze actie zagen we op ons parcours alweer weggesmeten afval, al dan niet gepropt in tussen de struiken!

Onze “buit” van afgelopen zondag, op een parcours van nog geen kilometer waren 2 propvolle zakken (waarvan massa’s bierblikjes/ flesjes), stukgeslagen fietsonderdelen, héél veel plastiek en een achtergelaten rugzak.

Mochten onze kinderen niet moe zijn geweest (lees: “mijn been is gebroken, mag ik in uw nek zitten?- gehuil) hadden we op ons vooraf uitgestippeld parcours, wat we dus maar voor de helft gedaan hebben, gemakkelijk nog eens 3 zakken kunnen vullen..

Missie.

Na 1 jaar “zwerfvuilmeester” te zijn, gaan wij hier met veel plezier (klinkt misschien wel een beetje raar…) mee verder! Hop naar een propere stad, met hopelijk veel minder afval!!

Rapen jullie wel eens zwerfvuil op? Of houden jullie ook wel eens van dit soort acties? Ik ben benieuwd hoe jullie je steentje bijdragen aan het milieu!

Liefs,

Dorien

1 thought on “Zwerfvuil”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *