Geen categorie

Nieuw schooljaar!

De laatste week vakantie is vandaag officieel gestart. Een week die aan het begin van deze 2 maand durende vakantie eindeloos ver weg leek. Maar, vandaag kan ik dan ook echt zeggen: het was een vakantie die we met veel vallen en opstaan beleefd hebben. Die zéér intens was. De kinderen hun emoties vlogen alle kanten uit. De eerste week waren ze enorm rustig, aan het ontprikkelen van een zeer woelig en lastig (einde) schooljaar. Maar, eens die emoties en prikkels verwerkt waren, kwamen er de frustraties, het gemis van de dagdagelijkse structuur die het schooljaar met zich meebrengt. Kortom, het was (en is voorlopig dus nog steeds) een vakantie vol vuurwerk! (Nog net niet letterlijk 😉 )

Afgelopen schooljaar verliep woelig. Een zoon met een continue honger naar meer. Maar, waar niet of amper op werd ingespeeld. Op school zelf verliep alles rustig. Warre paste zich aan, wou niet opvallen. Al stond zijn mond en zijn “waarom-vragen” ook daar niet stil. 😉 (Serieus, met een simpel antwoord kom je er dus niet mee weg bij hem!) Maar, eens thuis barstte de bom. Alle emoties en prikkels van een hele dag hard werken om vooral niet op te vallen wreekte zich bij thuiskomst. Wat leidde tot faalangst en emoties die hij zeer moeilijk kon/ kan plaatsen én beheersen.

Nieuwe school.

Volgende week starten onze drie kinderen op een nieuwe school. Een school waarvan we zagen dat ze meer kennis hebben over hoogbegaafdheid, maar evengoed hoogsensitiviteit is daar geen vreemd iets. (Gelukkig maar, want HSP is echt niet vreemd 😉 )Zo wordt er dagelijks in het eerste leerjaar gepeild naar hun emoties aan het begin van de dag én aan het einde van de dag. De kleutertjes die nood hebben om even te ontprikkelen, kunnen terecht in een daarvoor ingericht (en al zeg ik het zelf) gezellig tentje! Alleen dit al geeft wel een gevoel van vertrouwen! Maar, dus ook voor ons is het een volledig echte nieuwe, eerste schooldag, 2 september. Spannenddddd!

Twijfels.

Deze vakantie was ook een vakantie die mij meer dan ooit heeft doen nadenken én twijfelen over mezelf en het moederschap/ ouderschap. Want, zeg nu zelf, als je kinderen dagelijks meerdere vuur-spuw-momenten hebben, begin je al wel eens te twijfelen. Het vele lezen, vragen stellen op specifieke Facebook groepen, inclusief alle antwoorden en opzoekwerk werden me vaak wel te veel. Alle manieren die mij werden voorgesteld, bepaalde manieren van benaderen, tot je moet de oplossing bij jezelf zoeken, … Maakten me op z’n minst gezegd gek! 😀 Voor zover ik dat nog niet was eh 😉 . Iets wat ik dus niet meer doe, ik ga gewoon op mijn/ ons gevoel af. En ja, de ene dag zal dat vlotter verlopen dan de andere. Maar, ook daar is niets mis mee!

Kortom…

Kortom, het is een jaar waar we met gemengde, doch spannende gevoelens naar toeleven. Onze kinderen kijken er al een hele vakantie naar uit om naar “de grote school” te mogen gaan. De meisjes starten in de tweede kleuterklas en Warre mag eeeiiinnnddeeelllijk naar het eerste leerjaar. Iets waar hij al 2 jaar reikhalzend naar uitkijkt. Zijn nieuwe boekentas, gevulde pennenzak en portie goesting staan gereed. Dus, nieuw schooljaar, ik hoop dat dit jaar een topjaar mag worden, waarin we onze kinderen weer hun vertrouwde zelfvertrouwen zien terugkrijgen en weer helemaal zien opbloeien tot de lieve, guitige, en zelfverzekerde kinderen die ze diep vanbinnen zijn!

Kijken jullie uit naar het nieuwe schooljaar? Of kijken jullie al uit naar de eerstvolgende schoolvakantie? 🙂

Liefs, Dorien

1 thought on “Nieuw schooljaar!”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *