weg met perfectie

Weg met de perfectie.

Geluk en perfectie staan vandaag de dag meer dan ooit centraal in ons leven. 

Je opent instagram en meteen word je overladen met de mooiste, gelukkigste, kleurrijkste en vooral de meest perfecte foto’s van ons leven.

Het is tegenwoordig zo belangrijk om ons leven zo perfect mogelijk voor te stellen. Te showen met de laatste nieuwe smartphone, ons perfect gestylde interieur, de mooiste reizen, en ga zo maar door.

We zoeken de beste foto uit, zetten er nog een extra filtertje op en voorzien onze foto van een mooi onderschrift. En dan nu, hopen op een heleboel likes. Pas op, ik zou liegen wanneer ik zeg dat ik dit niet doe. Maar, ik ben er mij wel bewust van geworden dat dit gewoon niet houdbaar is.

Onze levens zijn nl niet perfect. Perfectie bestaat niet. En zeker niet als het gaat over onze dagelijkse levens.

Natuurlijk is het leuk als je mooie foto’s post, waarna je een heleboel likes krijgt en wie weet wel nieuwe volgers. Natuurlijk is het leuk als mensen gaan opkijken naar jouw zo perfect voorgestelde leven.

Maar, wees nu eens eerlijk, ligt jouw haar elke dag zo mooi in de plooi? Heb jij elke dag make-up aan? Loop jij dagelijks in een mooi jurkje met bijpassende hakjes en handtas rond wanneer je jouw kroost afzet aan de schoolpoort?

Ik kan alvast zeggen dat dit voor mij eerder de uitzondering is dan de regel! 😀 Wanneer je mij ’s ochtends tegenkomt, wanneer ik mijn monsters (ja hoor, je leest het goed, monsters!!) naar school breng, zal ik vaak een jogging aan hebben, mijn haar in de war zijn, een paar heerlijk zittende sneakers  aanhebben(Love it!) en een trui. (hopelijk zonder vlekken, want ja, met kinderen blijven je kleren als moeder vaak niet onbevlekt !) Met wat geluk kom je mij tegen in een jeans ipv een jogging :D. Want ja, ook hier verloopt de ochtendspits meer chaotisch dan vlot. Dochter 1 wil dat jurkje niet aan, maar liever een rokje, de andere wil dat andere paar schoenen aan en zoonlief wil nog snel dat ene filmpje kijken op de iPad.

(Ik geef wel toe dat ik een kast vol met hakken heb staan, ja, echt, ik zou zelfs niet weten hoeveel paar ik er heb! Maar, omdat het allemaal snel en vlot moet gaan, draag ik nog zelden een hak, lang leve de sneakers!!!! )

IMG_5598
onze “monstertjes”.

Pas op, ik heb veel bewondering voor vrouwen die ’s ochtends de tijd en de energie vinden om hun helemaal te schminken, hun haar perfect te leggen en zich in dat perfecte jurkje te heisen. En daarbij hun kroost ook nog eens helemaal perfect “gewassen, gestreken” en met een gezond ontbijt binnen  op tijd aan de schoolpoort hebben afgezet.

IMG_5772
“ochtendstond heeft wallekes tot op de grond”

Ik heb dan misschien wel het voordeel dat ik na de ochtendrush niet naar mijn werk doormoet. Nee, mijn werk wacht gewoon thuis.

Want nee, als huisvrouw heb ik geen lui lekker leven (even tussendoor hoor, want ja, ook huisvrouwen hebben vandaag de dag nog teveel te maken met vooroordelen). 

Aangezien ik dus graag tegen de stroom in ga. En, “perfect boring is” (bedankt @Miryam voor de perfecte omschrijving), probeer ik dus net het tegenovergestelde te laten zien.

Ik gebruik hiervoor mijn eigen hashtag. #eerlijkinstagram. (mama_van_drie)

Mijn doel?

Ik ga tegen de stroom in én laat net zien wat het echte leven is. Inclusief de niet “perfecte” foto’s, huilende kinderen, rommelhuis en “wallekes tot op de grond”.

Ik merkte van mezelf dat ik me teveel verloor in deze perfecte accounts. Hun leven zag er zo geweldig uit. De zogenaamde “influencers” hadden hun effect op mij niet gemist. Maar, als gauw had ik door dat ik hier ipv gelukkiger net ongelukkiger van werd. Je begint je te spiegelen. Te spiegelen aan iets wat niet realistisch is. En vaak ook gewoon niet haalbaar. Niet iedereen heeft het geluk om er even fotogeniek uit te zien, de perfecte maten te hebben of het perfecte lichte huis te hebben die zo mooi zijn voor de foto. Niet iedereen heeft het geluk dat hij/zij gratis producten krijgt en deze mogen showen.

En ja, onze consumptiemaatschappij speelt hier handig op in. Mede dankzij de “influencers” gaan mensen dingen willen, soms ook zaken die niet binnen hun mogelijkheden liggen.

Ik merkte van mezelf dat ik hier ook in meeging. Dat ene merkje voor kinderen is op dit moment hip? Dus, keek ik dat onze kinderen er toch ook wel iets van hadden. Want ja, dan was je “hip”. En kon je er mee pronken op social media.

Nu denk ik? Waarom zou ik dat nog doen? Ik wil net dat onze kinderen niet zijn zoals er al duizend en een zijn. Of, dat de zoveelste interieur hype ook hier in ons huis zou zijn.

Nee, ik ontwikkel liever onze eigen stijl. Onze eigen “familieverleyenstijl”. We zijn wie we zijn. We doen wat we doen en we doen vooral graag tegendraads! 😀

Hierdoor snijd ik ook graag thema’s aan die ingaan tegen de perfectie. Ik probeer heel open te zijn over onze moeilijkheden in ons gezin, waar wij moeite mee hebben of waar ik als persoon echt tegenin wil gaan.

De liefde voor onze kinderen is oneindig. Maar, mij zal je niet horen vertellen dat mijn leven met hen perfect is. In tegendeel. Ik ervaar vandaag de dag meer moeilijkheden in mijn leven als moeder, dan ooit tevoren. Ik durf ook openlijk te zeggen dat het mij momenteel niet gaat. Dat ik het enorm moeilijk heb. Past dit in de wereld van de perfecte gezinnen? Nee. Want, mensen horen niet graag dat het leven niet altijd gaat zoals je zelf zou willen. Al ben ik er wél zeker van dat meer en meer mensen zich bewust gaan worden dat wanneer je je leven perfect voorstelt je hier niet gelukkiger van wordt. Dat in elk leven of gezin er moeilijkheden zijn of moeilijke periodes zijn.

Mijn strijd tegen de perfectie.

Voorbeelden hiervan zijn mijn “strijd” tegen de perfect voorgestelde lichamen, dat je als kleine vrouw ook mooi kan zijn, mijn leven als moeder meer een slagveld is dan een plezier, ons leven als gezin verre van perfect is , en ga zo maar door! #wegmetperfectie

Dat ondanks ik er niet ziek uitzie, ik wel chronisch pijnpatiënt ben en chronisch vermoeid ben. Dat ondanks ik van mijn nieuwe lichaam houd na twee zwangerschappen en 3 kinderen, ik het toch moeilijk heb met het bijkomen door de pijnmedicatie die ik nu neem. Want, welke vrouw ziet de cijfers op haar weegschaal wel graag omhoog gaan?

Maar, om net in te gaan tegen alles,  hebben wij trouwens onze “make your dreams happen” spaarpot gemaakt. Wanneer we nu iets willen, gaan we er voor sparen. Zo dat we bewust bezig zijn met wat we wel en niet willen. Om ons niet te laten beïnvloeden door influencers, of om “hip” te willen zijn of gewoonweg ons niet meer door de maatschappij te laten beïnvloeden. Zodat we gewoon, helemaal gewoon ons eigen ding gaan doen.

IMG_5810

Hoe bewust zijn jullie bezig met het weergeven van jullie leven? Hebben jullie graag een mooi geordende en strak ogende feed? Volgen jullie graag zo’n feeds? Of, ben je meer voor de realiteit en de “messy” feeds?

Laat het mij gerust weten!

Liefs,

Dorien.

p.s.: wil je meer weten over ons leven of hoe wij “niet perfect” zijn? Check zeker hier op deze link.

2 thoughts on “Weg met de perfectie.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *