Anno 2018 zijn nieuw samengestelde gezinnen geen uitzondering meer.
Mensen gaan vaker uit elkaar, maar kiezen ook alsmaar meer voor een nieuwe liefde. De kans is dan ook groot dat één van beide partijen al kinderen heeft uit een eerdere relatie.
Stiefouder, plusouder, bonusouder, … Het zijn allemaal woorden om aan te geven dat je mee zorg draagt voor de kinderen van je nieuwe partner of die partner mee zorgt voor de jouwe.
Maar, in het verleden kreeg, vooral dankzij de welgekende Walt Disney figuren, de stiefmoeder altijd een negatieve bijklank. De bekendste voorbeelden hiervan zijn ongetwijfeld Sneeuwwitje en Assepoester.
De stiefmoeder was steeds de slechte. Een heks. Waardoor de negatieve link snel (foutief) gelegd wordt.
Jammer, want in de realiteit kan een plusouder ook een mooie meerwaarde betekenen voor het(de) kind(eren).
Gelukkig veranderen de tijden én de negatieve bijklank wordt almaar positiever. Wat ik alleen maar kan toejuichen!
De benaming bonusouders/ plusouders benadrukken meer de BONUS en PLUS punten die deze nieuwe partners toevoegen aan de nieuwe gezinssituatie.
Het is logisch dat wanneer je beslist om uit elkaar te gaan en je ex partner na een tijdje een nieuwe relatie krijgt, je even moet slikken. Want, je wilt alleen maar het beste voor je kind(eren).
Allerlei vragen zullen dan ongetwijfeld de kop opsteken.
Gaan ze goed voor mijn kinderen zorgen? Gaan ze hen ook graag zien? Willen ze de moeder of vaderrol overnemen?
Heel vaak kunnen ex partners hier niet goed mee om en gunnen ze hun kind niet dat beetje extra liefde.
Nochtans is dit het belangrijkste onderdeel om het nieuwe geluk te laten slagen. Én is het belangrijk om als biologische ouders hierover te communiceren. Zowel naar elkaar toe, om je nieuwe relatie kenbaar te maken. En, hoe dit aan de kinderen te vertellen.
Voor de plusouder is deze nieuwe rol ook een hele nieuwe uitdaging. Want, of je nu zelf kinderen hebt of niet, als nieuwe partner moet je ook je plaats vinden. De opmerking “je weet waaraan je begint” hoorde ik vaak. Maar, dan is mijn standaard antwoord “tussen weten en ondervinden is een heel groot verschil”.
Je moet elkaar beter leren kennen, elkaars gewoonten leren en een band opbouwen. Ook in je liefdesrelatie met de biologische ouder moet je een goede balans vinden.
Er bestaat nu eenmaal geen pasklare handleiding over hoe je dit als nieuw samengesteld gezin kunt aanpakken.
Gelukkig zijn er de dag van vandaag wel al hele goede boeken over geschreven, die je wel op weg kunnen helpen én er bestaan ook al mensen die jou hierin kunnen begeleiden.
Ook ik ben een plusouder. En, dit is veruit de moeilijkste taak die ik ooit gekregen heb in mijn leven. Ik was pas 20 en kreeg er meteen 2 lieve kinderen bij.
Maar, ik wist helemaal niet hoe hiermee om te gaan. In mijn familie waren er geen gescheiden mensen en dus ook geen nieuw samengestelde gezinnen. Ik had dus geen “voorbeelden”.
Ik kon alleen maar mijn best doen.
En ja, dat was verdomd moeilijk. Zeker wanneer je voelt dat ze niet loyaal kunnen zijn.
Vaak zat ik met de vraag: hoe ben je een goede plusouder? Maar, een pasklaar antwoord bestaat hier niet voor. Ondervinden. Mét vallen en opstaan!
Ik kan alleen maar met veel liefde zeggen dat ik altijd heel hard mijn best gedaan heb. Ik zal zeker wel momenten van falen gehad hebben. Maar, er waren zeker ook heel leuke hoogtepunten!
Mijn pluskinderen zijn nu 20 en 17. En één van hen zien we nagenoeg niet meer.
De reden hiertoe is niet van belang. Maar, voor ons, als nieuw samengesteld gezin was dit een heel moeilijke periode.
Wij hebben zeker onze slechte momenten gekend, maar, lieve X, ondanks de vele tranen die ik hiervoor heb gelaten, de twijfel momenten die ik heb gehad,… Ik hoop dat je weet dat ik altijd mijn best voor je heb gedaan! Ondanks wat anderen misschien beweren mogen!
Zo, ondertussen is mijn tekst al een heel pak zwaarder geworden dan wat ik eerst voor ogen had. Maar ja, hoe houd je dit soort onderwerpen luchtig? Kan dit wel? Met de nodige dagdagelijkse humor en zelfrelativering probeer ik nog dagelijks bij te leren over deze materie. Én ondanks mijn pluskinderen niet meer dagelijks in ons leven zijn, ben en blijf ik altijd een plusmoeder. Met ja, heel mijn hart!
Zijn jullie plusouder/ bonusouder? Hebben jullie een ander leuke benaming hiervoor?
Liefs,
Dorien
TIP:
www.stiefmv.nl is een magazine helemaal rond het thema van stiefouders/bonusouders. Het blad biedt heldere informatie, erkenning en om het delen van ervaringen.. Maar, het is ook gericht op ontspanning.
De toon van dit magazine is zeer positief, maar verliest de realiteit niet uit het oog. Alle soorten situaties kunnen dan ook aan bod komen in dit tijdschrift!
Wanneer je je inschrijft voor maandag aanstaande, ben je zeker dat je het tweede nummer nog ontvangt.
Via hun Facebook pagina loopt er een leuke actie. Je kan een lightbox winnen!
Heel innemende en herkenbare teksten Dorien! Als plusmama ervaren we het allen gelijkaardig.